Frumusețea…

Frumusețea…

Frumusețea…atât de efemeră dar atât de râvnită…

Nu există om, de când este omul pe acest pământ, să nu vrea să arate bine!  Avem drept mărturie imagini încă din antichitate  cu femei ce se machiau, își aranjau părul în diverse coafuri. Nu mai vorbim de haine…

Conform Wikipedia, moda este un obicei, o deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social. Termenul de „la modă” se aplică de obicei unei persoane care poartă haine sau accesorii care fac parte din tendințele modei actuale, chiar dacă moda include mai multe ramuri. Moda se schimbă foarte repede; este suficient ca cineva să descopere ceva mai bun și mai frumos, după care toată lumea va vrea acel produs, moda schimbându-se cu o viteză incredibilă.

Îmbrăcămintea transmitea infomații importante despre cel care o purtă, cum ar fi statutul său social sau situația sa economică.

Principalii factori care au contribuit la aspectul hainelor o reprezintă factorii culturali, climatici, geografici, precum și contactul cu alte civilizații.

Se crede că primii „germeni” ai modei au apărut în Egiptul antic, odată cu apariția luxului și eleganței vestimentare de la curtea faraonilor. Această opinie este mai puțin plauzibilă întrucât este greu de crezut că atunci și acolo se schimbă forma, dimensiunea și culoarea veșmîntului în manieră și la intervale de timp ce caracterizează particularitățile modei, așa cum o cunoștem azi.

 

Image

 

Asemenea condiții se configurează nu în lumea vechilor civilizații asiatice, ci în Europa secolului al XIV-lea, atunci când pe arena istoriei, Evul Mediu (din Europa Occidentală), începe să se destrame, deschizând porțile relațiilor de producție capitaliste acre vor marca nu numai o dezvoltare economică spectaculoasă, dar și înflorirea artei și culturii.

Atunci omenirea va cunoaște unul dintre marile momente propusoare de cultură și civilizație, datorat Renașterii italiene. Renașterea va fi momentul, iar Italia va fi locul unde vor apărea primele manifestări ale modei. Acest privilegiu este revendicat în același timp de Franța, Spania și Anglia, fiecare pretinzîndu-și întâietatea.

Se mai consideră că momentul apariției modei a fost declanșat de prima diferențiere produsă – în plan dimensional – a veșmântului bărbaților față de cel al femeilor. Este vorba tot de secolul al XIV-lea, când costumul bărbaților a devenit mai scurt decît cel al femeilor. Este greu de acceptat o asemenea interpretare, dacă avem în vedere că moda nu însemna o deosebire între ceea ce poartă femeile și ceea ce poartă barbații.

Moda înseamnă, de fapt, schimbarea periodică a formei, a dimensiunii și a culorii.

Moda a stârnit în decursul veacurilor contraverse. Când a fost adorată de unii, a fost hulită de alții, ceea ce a făcut să fie mereu schimbătoare, încât să împace și pe unii și pe alții.

Ce îmi propun eu pe acest blog este să ajut și alți oameni în căutările lor în a arăta cât mai bine. De a fi cu toții frumoși!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s